Řecký salát
4 velká masitá rajčata, 1 červená papriky, 1 salátová okurka, 1 červená cibule, 16 černých oliv, 85 g sýru feta, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušeného oregana
Rajčata omyjte a nakrájejte na větší kusy, červenou papriku omyjte, přepulte, zbavte osemení a nakrájejte na větší kusy, okurku oloupejte, podélně přepulte a nakrájejte na velké kousky. Rajčata, papriku a okurku dejte do větší mísy, přidejte olivy, lehce promíchejte, pokapejte olivovým olejem, posypejte cibulí, přidejte sýr feta a poprašte oreganem. (pro 4 osoby)
Šopský salát
4 zelené papriky, 6 rajčat, 1 salátová okurka, 1 cibule, 150g balkánského sýra, 3 lžičky olivového oleje, 1 lžíce vinného octa s lžící vody, sůl
Semen zbavené papriky, rajčata a okurku nakrájíme na kostičky, promícháme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osolíme, pokapeme olivovým olejem. Opět promícháme, přilijeme ocet a posypeme strouhaným balkánským sýrem.
Pšeničný salát s fazolkami
200g zelené pšenice, 500g mražených zelených fazolek, 1 menší pórek, svazek rukoly, 2 stroužky česneku, 2 lžíce bíleho vinného octa, 3 lžíce citrónové šťávy, 4 lžičky olivového oleje, sůl, pepř
Pšenici zalijte studenou vodou, zakryjte pokličkou a nechte přes noc nabobtnat . V téže vodě ji uvařte doměkka, asi 25 minut. Vodu slijte a pšenici nechte okapat. Fazolky s česnekem blanšírujte (ponoření do horké vody a následné ochlazení) v horké vodě 6 minut. Vodu slijte a fazolky nechte okapat. Do mísy nasypte pšenici, fazolky, přidejte jemně nasekaný pórek. Ocet smíchejte s citronovou šťávou, alejem solí a pepřem, nalijte na salát a dobře promíchejte. Rozdělte do misek a posypte lístky rukoly.