Centimetry
Vezměte si krejčovský metr a změřte si obvod pasu, který je ke zhodnocení zdravotnických rizik postačující. Podle toho jak máte tuk po těle rozložen, rozlišujeme dva typy obezity. Je-li tuk nahromaděn převážně na hýždích a stehnech, tvar těla připomíná hrušku, a proto se tento typ obezity nazývá hruškovitý ( gynoidní ). Pokud je tuk nahromaděn převážně na hrudníku a uvnitř břicha, tvar těla připomíná jablko, a jde tedy o androidní typ obezity.
Obvod pasu |
Zvýšené riziko |
Vysoké riziko! |
Muži |
> 94 cm | >102cm |
Ženy |
> 80cm | >88cm |
=> Ke sledování svých hubnoucích úspěchů nepoužívejte pouze váhu, která hodnotí jen absolutní úbytek hmotnosti a nebere v úvahu úbytek tuku, o nějž jde především, ale také centimetr. Změřte si své míry, keré často posoudí objektivněji, jak dobře si vedete.
Změna stravovacích návyků
=> K úspěšnému hubnutí nevedou žádné zázraky, ale prostý zákon zachování energie - musíte méně energie přijímat než vydávat.
Důležité je, abyste si vybrali takový způsob hubnutí, který vede k této energetické nerovnováze, ale zárověň vám vyhovuje. Energetický příjem můžete po nějakou dobu snížit tím, že si naordinujete přísnou dietu ( koktejlová, tukožroutská, dělená strava atd....). Tento způsob hubnutí je však jen dočasný a často se těšíte, až s dietou skončíte. Nehubněte tedy podle přesně rozepsaných diet, ale naučte se sestavit jídelníček, kde jsou zastoupeny všechny potraviny ve vysoké kvalitě, v přiměřeném množství, upravené šetrným způsobem. Měli byste vybírat ty potraviny, které máte rádi a které jsou pro vás dostupné, abyste se co nejvíce přiblížili svým jídelním zvyklostem, pochutnali si a zároveň ale přijímali méně energie než dříve. Jídelníček by měl být rozmanitý a měl by dodat tělu vše potřebné pro správný chod organismu. Měli byste hubnout přibližně o 0,5 kg za týden, váhové úbytky by měly být trvalé.
- Správné množství jídla: rovnováha mezi množstvím jídla, které sníte, a možstvím vydané energie - pohybu ( práce, sport ).
- Správné živiny: příjem všech nutričně důležitých látek s vysokou biologickou hodnotou.
- Správné složení jídla: příjem živin ve správném poměru je otázka pestrého a zdravého jídelníčku.
=> Většinou se energetický příjem při rychlosti hubnutí 0,5 - 1 kg za týden pohybuje mezi 4000 až 7000 KJ za den, u žen spíše 4000 KJ ( 1000 Kcal )/den.
1 kcal = 4,2 Kj
=> počítejte si denní příjem energie
http://www.kaloricketabulky.cz/
Glykemický index (GI)
Je to schopnost ovlivňování hladiny krevního cukru (glukózy). Bylo zjištěno, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru více a jiné méně. Čím prudčeji stoupá po požití potravy hladina cukru v krvi - zvýší se glykemie, která není pro hubnutí vhodná. Vyplavuje se hormon inzulin, který podporuje ukládání tuku v organismu. Nadměrný pokles hladiny cukru v krvi "který intulin navozuje", způsobuje hypoglykémii (sníženou hladinu krevního cukru) doprovázenou pocity drážděnosti, nervozity a hladu a vede k další konzumaci většinou sladkého, která vás těchto nepříjemných pocitů zbaví, ale rozhoupe hladinu cukru v krvi.
GI do 30 |
houby, brokolice, paprika, salát, zelí, špenát, česnek, čočka, cizrna, fazole, grapefruit, višně, mléko, polotučné, bílý jogurt, hořká čokoláda, oříšky......... |
GI 30-70 |
mrkev, hruška, hroznové víno, pomeranč, mandarinka, broskev, kiwi, ananas, jahody, banán, špagety, těstoviny, žitné vločky, rýže, chléb žitný, slané sušenky, zmrzlina, kompot......... |
GI nad 70 |
vařené a pečené brambory, smažené hranolky, kukuřice, popkorn, sušenky,cukr, med, bílý chléb, bílá bageta, mouka, předvařená rýže, croissant, chipsy, meloun, coca-cola, pivo.......... |
=> Lze tedy říct, že pokud budou dva lidé držet dietu o stejné energetické hodnotě, je pravděpodobné, že zhubne více ten, který bude jíst potraviny s převážně nižším glykemickým indexem.
Příklady honot GI u různých potravin
Ananas | 60 | Banán | 52 |
Bramborová kaše | 70 | Čočka | 26 |
Bramborový knedlík | 52 | Čokoláda hořká | 22 |
Brabory pečené | 90-95 | Čokoláda mléčná | 41 |
Brambory vařené | 50-60 | Kobliha | 75 |
Broskve | 42 | Dýně | 75 |
Coca-cola | 58 | Džem | 55 |
Cornflakes | 81 | Džus ananasový | 49 |
Croissant | 67 | Džus mrkvový | 43 |
Červená řepa | 64 | Džus pomerančový | 50 |
Fanta | 68 | Fazole | 29 |
Grapefruit | 25 | Grepový džus | 48 |
Hrách | 22 | Hranolky | 75 |
Hrášek | 48 | Hrozinky | 60 |
Hroznové víno bílé | 46 | Hroznové víno červené | 59 |
Hruška | 38 | Chléb žitný celozrnný | 40 |
Chléb slunečnicový | 57 | Chléb světlý | 70 |
Chléb tmavý | 53 | Jablečný džus | 40 |
Jablko | 38 | Jahody | 40 |
Jogurtový nápoj | 38 | Káva s cukrem | 58 |
Kiwi | 53 | Kuřecí nugety | 46 |
Listové těsto | 59 | Makarony | 47 |
Mango | 51 | Meloun vodní | 72 |
Meruňka | 57 | Mléko nízkotučné | 32 |
Plnotučné mléko | 27 | Mrkev | 41 |
Ořechy | 14-22 | Oves | 59 |
Ovesná kaše | 50-65 | Ovocný salát | 55 |
Papája | 59 | Párek | 8 |
Pohanka | 54 | Polomáčené sušenky | 42 |
Pomeranč | 42 | Popcorn | 72 |
Pšenice | 90 | Pudink čokoládový | 47 |
Pudink vanilkový | 40 | Rybí prsty | 38 |
Rýže | 50-90 | Snickers | 55 |
Lilek, okurka, rajče | 10 | Kukuřice | 70 |